Fredrikstadmarka er et eldorado for soppfantaster

Bestefar og barnebarn plukker sopp, Rådalsåsen og Fredrikstad

Rådalsåsen befinner seg bokstavelig tatt på dørterskelen til Fredrikstadmarka. Vi har spurt Morten Jødal, soppekspert og mannen bak soppgleder.no, om å komme med noen gode tips for deg som ønsker å høste av skogens skatter.

For det første er greit å stadfeste når på året det lønner seg å lete. Morten har vært soppkontrollør siden 1980 og har utallige timer bak seg i skogen.

– Soppsesongen begynner i mai, og varer til frosten kommer. Den beste tiden er vanligvis august, men soppen er helt avhengig av nedbør. Derfor er det sopp å finne i den tiden det er vått i bakken.
Når det gjelder årets soppsesong var den god i juli og et stykke ut i august. Deretter tørket alt inn og nå finnes det ikke sopp, bortsett fra litt ekte kantarell på svært gode steder.

Morten Jødal er soppekspert og mannen bak nettsiden soppgleder.no
Solid fangst. Morten Jødal er soppekspert og mannen bak nettsiden soppgleder.no

Utstyret som er kjekt å ha med seg på sopptur

Sopp plukkes i kurv, og man bruker kniv til å rense soppen med en gang den er plukket. Det sparer mye tid etter retur hjem. Utover i oktober kommer traktkantarellen, dersom regnet dukker opp. Denne arten plukkes lettest med saks.
Mest sopp er det i granskog, gjerne med innslag av bjørk, og med mose og litt gress på bakken. Men sopp er å finne i all skog, samt på plener.
Til alle som enda ikke har stålkontroll innen soppens verden har Morten flere gode tips. – Kjøp en god soppbok, og få gjerne hjelp til artsbestemmelse med appen «soppkontroll», fra Norges sopp- og nyttevekstforbund. Eller dra innom en soppkontroll, de arrangeres ukentlig rundt om i de fleste distriktene.
God sopptur!